Zo doe je snel en efficiënt je boodschappen, ook met kinderen

 

Zo doe je snel en efficiënt je boodschappen, ook met kinderen

Boodschappen doen, iets waar we wekelijks aan moeten geloven. Hoe efficiënter en bewuster we dit doen, hoe groter de kans dat onze keuken gevuld wordt met gezonde producten en de eerste grote stap wordt gemaakt naar gezonde eetgewoonte voor het hele gezin.
Hoe logisch het ook klinkt, efficiënt boodschappen doen begint met het maken van een boodschappenlijstje. Een boodschappenlijstje zorgt ervoor dat we globaal weten wat we komende week willen eten en niet thuis komen met allerlei lekkere (on)gezonde dingen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Snap ik, maar hoe maak je dan efficiënt een boodschappenlijstje?
We sorteren de producten op groep, zo kun je in de supermarkt veel sneller je boodschappenlijst af wat het boodschappen doen sneller laat verlopen. Verdeel de ingrediënten over drie groepen: verse producten, vries en koelvak, binnenkant supermarkt. Je kunt ook dit boodschappenlijstje gebruiken.
Het is niet geheel onbekend dat de supermarkt op een bepaalde manier is ingedeeld. Zo vind je alle verse producten vaak aan de buitenkanten van de supermarkt en de verpakte producten aan de binnenkant. Ga eerst naar de verse producten. Deze duren het langst omdat je ze eventueel moet wegen en het even zoeken is naar de meest groene broccoli. Alles gevonden? Dan kun je de groep ‘verse producten’ afstrepen en gaan we gelijk door naar groep nummer twee ‘het vries en koelvak’. Hier vind je o.a. al je vlees en zuivelproducten. Eindig vervolgens met groep nummer drie; de binnenkant van de supermarkt.
Omdat je in volgorde boodschappen hebt gedaan kun je ook in volgorde afrekenen. Leg de koolhydraten bij elkaar zoals brood, pasta en rijst, het vlees met het zuivel, en de rest samen. Als je thuis komt kun je alles snel en efficiënt opbergen.
Boodschappen doen met kinderen neemt altijd wat extra tijd in beslag. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en vinden bijna alles interessant, zorg er daarom voor dat ze betrokken blijven. Geef je kinderen ieder hun verantwoordelijkheid. Dit kan door middel van een zelfgemaakt boodschappenlijstje waar producten opstaan die jullie nodig hebben voor de recepten. Eenmaal in de supermarkt kunnen de kinderen opzoek gaan naar de producten, of jou helpen iets van het boodschappenlijstje te vinden. Een zelf gekozen groente is namelijk veel interessanter om op te eten dan wanneer je zomaar wat op je bord krijgt ? Om je op weg te helpen hebben wij een boodschappenlijstje voor je kinderen gemaakt.