Zo blijven je kinderen wel aan tafel zitten

Zo blijven je kinderen wel aan tafel zitten

Zelf rond kunnen lopen en initiatieven kunnen nemen brengt best wat avontuur met zich mee. Deze nieuwe onafhankelijkheid is indrukwekkend en je kind kan hierdoor zomaar van tafel gaan terwijl iedereen nog aan het eten is. Om kinderen te leren dat de hoofdmaaltijd een maaltijd is die je samen als gezin aan tafel eet, ondanks of hij eet of niet, hebben wij vijf strategieën voor je opgeschreven die ervoor zorgen dat jouw kind wel aan tafel blijft zitten.

1. Zorg voor structuur
Maak duidelijk wanneer de maaltijden plaatsvinden. Houd je aan een vaste planning waarbij er drie hoofdmaaltijden worden gegeten en 2 á 3 snack momenten tussendoor. Eventueel kun je een blaadje op de koelkast of een andere zichtbare plek hangen met de eetmomenten en de tijden waarop deze genuttigd worden. Zo weten je kinderen altijd wanneer ze aan tafel verwacht worden. Zorg er ook voor dat er daadwerkelijk alleen op deze eetmomenten gegeten wordt. Tussendoor snacken zorgt ervoor dat de zin om aan tafel te gaan verdwijnt.

2. Begin en eindig de maaltijd
Begin en eindig de maaltijd met een vast ritueel. Begin de maaltijd bijvoorbeeld door ´Smakelijk eten´ te zeggen. En eindig de maaltijd door duidelijk aan te geven dat jullie klaar zijn. ´Iedereen heeft zijn buik vol, we zijn nu klaar met eten´.

3. Voor de lerende eter
Ook kun je het einde van de maaltijd aangeven door ieder kind zijn bord naar het aanrecht te laten brengen. Kinderen houden van structuur en willen graag weten wat er gaat gebeuren. Als je kind zegt klaar te zijn met eten op staat van tafel, herinner hem dan zijn bord naar het aanrecht te brengen. Wat hij daarna ook doet van tafel, geef het zo min mogelijk aandacht. Als hij weer aan tafel komt verwelkom hem dan enthousiast ‘We waren net aan het praten over dat leuke feestje van tante Petra!’ zodat hij weer mee kan doen in het gesprek. Als hij weer wat wil eten geef je aan dat hij zijn bord al naar het aanrecht heeft gebracht waardoor hij aangegeven heeft klaar te zijn met eten, over een paar uur is het weer tijd voor een snack. Laat hem ook niet van jouw bord eten en ga er verder niet op in, maar breng het gesprek naar een ander onderwerp ‘Vertel eens aan papa wat je vanochtend op school geknutseld hebt’.

4. Vermijd afleiding tijdens de maaltijd
Zowel aan tafel als rondom de tafel. Denk hierbij aan een televisie die in de andere kamer aanstaat of telefoons en tablets die nog op tafel liggen. Een klein knuffeltje om interactie tussen ouder en kind te stimuleren is oké, maar zinloze afleidingen stoppen het leren eten aan tafel.

5. Een bezoek aan het toilet is prima
Stimuleer je kind om voor of na het eten naar het toilet te gaan. Mocht hij gedurende de maaltijd moeten dan is dat prima. Het is voor kinderen niet ongewoon om aandrang te voelen op het moment dat ze eten. Laat je kind dan ook naar het toilet gaan, maar sta geen speeltijd of afleiding toe. Als je kind terug aan tafel komt kan hij of zij weer gezellig meedoen met de maaltijd. (Raising a healthy, happy eater, 2015).


Zo blijven je kinderen wel aan tafel zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.