Waarom een toetje geen probleem is

Waarom een toetje geen probleem is

Sommige ouders vermijden alle vormen van suiker waaronder ook toetjes met het idee dat hun kinderen hierdoor gezonder opgroeien. In het eerste opzicht lijkt dit een goede strategie, maar het brengt heel wat ongevraagde consequenties met zich mee om toetjes te verbannen omdat ze ongezond zijn. Door nee te zeggen tegen alle toetjes maak je ze een stuk aantrekkelijker voor kinderen. Kinderen verschuiven hun aandacht naar ‘het verboden product’ en verliezen interesse in de lekkere voedingsrijke producten zoals groente.

Leer je kinderen wat gezond eten betekent
Toetjes, en andere zoetigheden, vinden uiteindelijk toch wel hun weg naar je kind, of je dat nou wilt of niet. In plaats van alle suiker te verbannen, gebruik toetjes als een manier om je kind te laten zien hoe een gezond gevarieerd dieet eruit ziet ondanks hun externe omgeving. Er is plaats voor toetjes, zolang je je kinderen leert hoe ze op een gezonde manier om moeten gaan met zoetigheid.

Beloon nooit met een toetje
Zorg er allereerst voor dat je NOOIT beloont met voeding. Wanneer kinderen regelmatig zoetigheid krijgen als beloning, stimuleer je ze onbewust om te verlangen naar voeding op een ongezonde manier en te eten wanneer ze geen honger hebben. De boodschap die je overbrengt is dat toetjes specialer en lekkerder zijn dan ander eten waardoor kinderen zich nog meer aangetrokken zullen voelen door alle zoetigheid.

De juiste verhouding
Leer kinderen de juiste verhoudingen eten door een toetje onderdeel van de maaltijd te maken. Een klein stukje brownie tijdens de avondmaal laat zien dat toetjes geen probleem zijn en dat in vergelijking met al het andere eten de portie van een toetje klein hoort te zijn. Serveer het toetje in een kleiner schaaltje of bord om het groter te laten lijken en wissel de suikerrijke toetjes af met gezonde vervangers zoals yoghurt en fruit. Neem ook een kijkje in onze recepten, deze chocolade pudding is super snel te maken en bevat geen toegevoegde suikers! Klik hier voor het recept.

Hoe zit het met mijn dieet?

Er zijn gevallen waarin een toetje beter vermeden kan worden. Bijvoorbeeld een gezin wat op dieet is of een gezin wat moeilijk om kan gaan met zoetigheid. In deze omstandigheden is het handig om momenten af te spreken waarop jullie toetjes eten, bijvoorbeeld alleen in het weekend. Wanneer de kinderen dan woensdag om een toetje vragen is het antwoord ‘Denk aan de regel, we eten alleen toetjes in het weekend. Ik kijk er ook naar uit!’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.