Hoe leer ik mijn kind groente eten?

 

Hoe leer ik mijn kind groente eten? Een praktische tip.

Je kinderen groente leren eten. Zodat ze in het vervolg niet alleen om spaghetti zonder saus vragen. Ik kan er een heel boek over schrijven, maar ik kan je ook zo nu en dan een praktische tip geven. Zo eentje die je gelijk in de praktijk kunt brengen. 
Kinderen leren groente eten door het trainen van alle vijf de zintuigen. Geef je kind daarom de ruimte om groente te ontdekken. Met zijn ogen, oren, zijn handen en ook zijn neus. Proeven, dat komt later wel.
Zelf hebben we dat bijvoorbeeld als we een trui willen kopen. Je gaat niet zomaar een winkel in en koopt een trui. Je houdt de trui eerst in je handen, omdat je wilt weten hoe de stof van de trui voelt en hoe zwaar deze is. Je kijkt ernaar en misschien ruik je ook nog even. Daarna ga je door naar de volgende stap; je wilt meer van de trui weten, je doet de trui aan. Voor kinderen is de volgende stap; het proeven van groente.
En ook dit gaat met vallen en opstaan.
Maar dat had je waarschijnlijk al gemerkt.
Kinderen moeten alles leren. Op het potje plassen gaat ook niet vanzelf. Het is even oefenen, dan lukt het en de volgende dag plast hij toch weer in bed. Omdat je dit blijft trainen gaat het uiteindelijk goed en kan je kind zelfstandig naar de wc. Het geheim? Consequentie.
Stop daarom niet met het aanbieden van groente.
Blijf consequent.
Je dwarse peuter dan maar dagelijks dwingen de bloemkool van zijn bord te eten? Nee, absoluut niet. Stimuleren, dat wel. Je wilt dat je kinderen gezond en gevarieerd gaan eten. En dat gaat helaas bijna nooit vanzelf.
Ieder kind doet dat op zijn eigen manier. Op zijn eigen tempo, zoals het hoort. Ongeveer 25% van de kinderen hebben zwakkere smaakpapillen wat ervoor zorgt dat ze gemakkelijk nieuwe smaken proberen en daar bijna geen moeite mee hebben. Dit noemen we een ‘gemakkelijke eter’. Een andere 25% heeft juist hele gevoelige smaakpapillen wat ervoor zorgt dat zij heftiger reageren op nieuwe smaken. Dit type eter heeft langer de tijd nodig om aan groente te wennen. De overige 50% zwemt tussen deze twee type eters in.
Bied de groente daarom vrijblijvend aan. Geef je kind de tijd hier aan te wennen. Zodat hij al zijn zintuigen erop los kan laten.
En nee, het is helemaal geen probleem dat jij de groente zolang in de saus verstopt, maar daarnaast bied je ook zichtbare groente aan. Vrijblijvend.
Dit is dan ook gelijk de tip die je meteen in de praktijk kunt brengen. Prikkel alle zintuigen van je kind. Zijn ogen, zijn handen, zijn neus en zijn oren. Laat hem zien dat groente bij de maaltijd hoort, dat jij geniet van al dat lekkers op tafel. Wissel het af, hou het leuk. Voor jezelf en voor je kinderen.
En dat proeven? Dat komt later wel.
Dus heeft jouw kind vandaag de wortelen niet van zijn bord gegeten? Prima! Hij heeft geaccepteerd dat de wortelen op zijn bord lagen, hij heeft ze gevoeld en geroken. Geef het tijd en de volgende stap; proeven, volgt vanzelf.
Laat je niet tegenhouden omdat je kinderen op dit moment nog niet zoveel lusten, want dan krijgen ze nooit de kans om het ooit lekker te gaan vinden.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.