Boodschappen doen met je kind, 5 tips


Boodschappen doen met kinderen kan een hele uitdaging zijn. Ze trekken vaak hun eigen plan en bijna alles is interessant genoeg om in de boodschappenkar te leggen. Gelukkig zijn kinderen ook leergierig en denken ze graag met je mee. Niet alleen kan samen boodschappen doen daarom heel erg leuk zijn, ook is dit het ideale moment om ze wat te leren over gezonde voeding! Om je op weg te helpen heb ik vijf praktische tips opgeschreven die ervoor zorgen dat jij met je kind boodschappen doen tot een plezier maakt.

 

1. Maak een boodschappenlijstje

Betrek je kinderen bij het doen van de boodschappen en maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat, zo weet je precies waarvoor je komt. Eenmaal in de supermarkt kan je kind je helpen met het zoeken naar de producten van het boodschappenlijstje en ze in de boodschappenkar doen. Leg de focus daarbij op het boodschappenlijstje en niet zo zeer op wat er allemaal aanwezig is in de supermarkt. Neem je kind vooral mee naar de groente afdeling en laat hem zelf een groente soort uitkiezen. Thuis gaan jullie een recept zoeken wat bij deze groente past. Hierdoor krijgen kinderen het gevoel van verantwoordelijkheid en voelen zich daardoor automatisch meer aangetrokken tot de maaltijd. Misschien kunnen jullie samen opzoeken wat de groenten met je lichaam doet, wist je bijvoorbeeld dat worteltjes goed zijn voor je ogen en je daardoor beter tv kunt kijken? Laat gezond of ongezond hierbij geen rol spelen. Kinderen kunnen vaak maar één eigenschap linken aan een product, dus als het gezond is kan het niet meer lekker zijn.

2. Kindermarketing

Kinderen voelen zich aangetrokken tot bekende figuren op verpakkingen. Hoe kun je hier als ouder het best mee omgaan? Wat enorm helpt is om hier thuis al aan te werken. Kinderkoekjes zitten vaak in hippe verpakkingen gepromoot door bekende figuren. Bewezen is dat als je deze producten thuis in saaie boxen stopt kinderen het product minder interessant gaan vinden en zich daardoor minder aangetrokken voelen om ernaar te vragen. (The kids menu, 2016). Om de gezondere producten te promoten zou je een fruitschaal op de eettafel kunnen zetten en bijvoorbeeld leuke disney-stickers op de appels kunnen plakken.

3. Routine

Kinderen zijn dol op structuur. Neem ze dus vooral mee naar de supermarkt en maak het een gewoonte. Boodschappen doen wordt daardoor bekend bij het kind en past binnen de routine. Om dit te oefenen zou je thuis een zogenaamde supermarkt kunnen maken en doen alsof je samen boodschappen doet, zo leert je kind meteen de regels kennen die bij een bezoek aan de supermarkt horen.

4. Niet straffen

In tegenstelling tot wat veel ouders denken is straffen in de supermarkt minder effectief dan gedacht. Kinderen hebben vaak de neiging om alles aan te raken of op te pakken en een veelgehoorde opmerking hierbij is dan ´Zodra we thuis zijn krijg je straf´ of ‘Omdat je niet luistert mag je vanavond geen televisie kijken’. Is jouw kind ook zo nieuwsgierig? Vraag hem dan om bijvoorbeeld drie limoenen te pakken, of geef hem een andere taak op het boodschappenlijstje zodat hij toch actief bezig blijft en zijn aandacht ergens op kan focussen.
Daarbij is rondrennen ook iets wat kinderen maar al te graag doen. Geef duidelijk aan dat het vervelend boodschappen doen is voor andere mensen als kinderen in de supermarkt rondrennen. Luistert hij niet? Geef hem dan de optie: of je loopt of je gaat in de boodschappenwagen zitten. Rent je kind nog steeds rond? ‘Ik zie dat je besloten hebt, je gaat in de boodschappenwagen.’

5. Kinderen zijn geen robots

Kinderen zijn geen robots en soms zit het allemaal niet mee. Als je kind zich echt misdragen heeft laat je hem de volgende keer gewoon thuis. Als hij dan alsnog heel graag mee wil laat je kind dan weten dat je deze keer alleen gaat. Vraagt je kind waarom hij niet mee mag? Vraag dan waarom hij denkt dat hij niet mee mag. Veel kinderen weten heel goed dat ze zich misdragen hebben. Wil hij echt heel graag mee? ‘De volgende keer mag je weer mee, vandaag ga ik alleen.’

 

Deel deze post